NEONLU TABELA NEDİR?
Reklam sektörü tarafından son yıllarda çokça tercih edilen neonlu tabelalar daha aydınlık bir görünüm oluşturmakta, farklı bir seçenek olarak müşteriler tarafından benimsenmektedir. Tercih sebeplerinden en önemlisi yüksek parlaklığı, zengin renk seçenekleri, kazandırdığı enerji tasarrufu, uzun ömürlü olması gibi avantajlarıdır. Neon renksiz bir gazdır. Kararlı bir yapıya sahiptir. Ticari amaçla, sıvılaştırılmış havadan ayrıştırılır. Çoğunlukla aydınlatmada kullanılır. Neon gazı içeren bir tüpte düşük basınç altında oluşturulan elektrik dolaşımı, parlak turuncu bir ışığın salınmasına neden olur.
Neon gazı aydınlatma ve reklam sektörüne yönelik tamamen el işçiliği ile şekillendirilen cam tüplerin doldurulmasında kullanılır. Isıtılarak şekil ve boyut verilen neon tüpleri tüm iç ve dış mekan aydınlatma sistemlerinde ve reklam sektöründe kullanılmaktadır. Neon; camın iki ucuna elektrot takılarak içine sıkıştırılan gazın yüksek gerilimli trafolar ile ateşlenmesi sonucu ile yanan bir gaz türüdür. Daha çok eğlence sektörü tarafından tercih edilmektedir. Çok iddialı ve kendini gösteren, estetik yapıda, göz alıcı renklerle üretilen reklam mecralarıdır. Neon tabela yapımı dikkat edilmesi gereken ve ince işçilik isteyen yapıda oldukları için bu alanda profesyonel olmuş kişiler tarafından yapılmalıdır.
Görseli kuvvetli ve cezbedicidir. Neon tabelalar hemen hemen her renkte üretilebilir. Neon tabelaların elektrik sarfiyatı 220 volt civarındadır. Neon çubukların yanması için elektriğin sağlıklı bir şekilde verilebilmesini sağlayacak trafolara ihtiyaç vardır. Neon tabelalar, uzun ömürlü oldukları ve görsel estetik açısından son derece etkili olduğu için çok fazla tercih edilen reklam araçlarıdır. Montaj ve kurulumu çok dikkatli yapılmalı. Elektrik bağlantılarının doğru yapıldığından emin olunmalıdır. Neon gazı zaman içerisinde yok olacağı için bakım ve onarım periyodik olarak yapılmalı, ihmal edilmemelidir. Kullanım süresi 7 ile 13 yıl arasında değişebilir. Kullanılan her 10 metre neon çubuğu bir trafo düşmektedir. Yeterli düzeyde monte edilmeyen trafo, tabelanın zaman zaman arızalanmasına ya da yeterli düzeyde ışık sağlanamadığından verim alınamamasına yol açabilir.